Friday, December 20, 2013

Buday szabadalom

És találtam még egy szabadalmat Buday Béla tervező és Buday István hajómérnök nevén 1956-ból. A címe nem meglepő: Csónakfarmotor. Íme:

Thursday, December 19, 2013

Bergsmann szabadalom

Persze, ha már találtam egy szabalmat csónakmotorról, rögtön felötlött bennem hátha van még több is. Így gyorsan elkezdtem kereseni az adatbázisban a többi típus gyártójára is. Így találtam meg Bergsmann Sándor asztalos segéd szabadalmát 1934-ből, ami szintén egy kibillentő szerkezetről szól. Íme:



Tuesday, December 17, 2013

Istros szabadalom

Egy kicsit elkezdtem a múltban keresgélni, hátha lehet valami információt még megtudni a magyar gyártású csónakmotorokról. A korábban elküldött cikket ismét átolvasva találtam egy érdekes megjegyzést a kibillentő szertkezet fejezetnél:
"A vízben levő hinár ellen még nem termett ellenszer azonban  az Istros-motorost sem hozhatja zavarba, mert a törvényesen védett kibillentő szerkezet kézi emeltyűjét megnyomja, miáltal motorja előre billen és a probeller kiemelkedik a vízből, amikor is kényelmesen megszabadíthatja a propellert a rácsavarodott hínártól. Ugyancsak kitünő szolgálatot tesz a kibillentő szerkezet a sekélyvizű parton való kikötésnél, miáltal a propellert megóvja a mederrel való érintkezéstől."
Gondoltam rákeresek, hátha meg lehet találni az erről szóló szabadalmat és kb. két perc keresés után rá is találtam a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalára. Még két perc és meg is lett Paulini Géza csónak-oldalmotor készítő szabadlma a kibillentő szerkezetről, amit 1933. május 15-én adott be. Íme: Billenő szerkezet csónak-oldalmotorhoz